вівторок, 5 березня 2013 р.

Підготовка до весілля (епізод П'ятий - Вінчання в церкві та реєстрація шлюбу у РАКСі)

Всім привіт ))
Я знову тут )) Нарешті розповім вам про аспекти вінчання у церкві та офіційну реєстроцію шлюбу.

Спочатку мова йтиме про реєстрацію у РАКСі)) (смішна назва) Тут існує усім відома процедура подання документів і заяви за місяць до бажаної дати одруження. Як виявилось це дуже бюрократична і заїжджена установа з величезними журналами-талмудами куди заносять вручну усіх бажаючих розписатись (( Ніякої тобі централізованої системи з інтернетом, яка б казала чи має конкретна людина право вступати у шлюб (( Насправді все виглядає сумненько (( (ми розписувались у головному РАКСі Львова, тому думаю, що у інших система та ж, або ще й гірша). Хочу ще зауважити, що заяву бажано подавати навіть швидше ніж за місяць, тому що, не у всі дні тижня її у вас приймуть(у цій установі є дні у які вони видають іншого роду довідки і заяву вашу взяти не можуть, хоча ні черги, ні відвідувачів немає). І ще, обов'язково перед поданням документів вам треба пересвідчитись, що усі ваші документи не протерміновані і у паспорті вклеїна актуальна фотографія(якщо вам 25 не забудьте, що час оновити фото))) Отже з документами розібрались, наступне, що вам треба зробити - це бути вчасно у призначеному місці у призначений час )) Тобто, не запізнюйтесь і не забудьте обручки, паспорти та рушник)) Вам також скажуть принести шампанське на церемонію, так от, віткрию вам секрет - вас не будуть пригощати вашим же шампанським, а тим, яке на той час буде відкрите(бо п'єте ви лише один бокал і заради цього працівники не відкриватимуть принесену вами пляшку, а заберуть кудись) Отже, не варто в такому випадку витрачатись на дороге вино(так як зробили ми і були шоковані коли на церемонії нам дали противне шампанське і не з нашої пляшки).
Уся церемонія триває не більше 15-ти хвилин(ми довше чекали нашої черги, хоча і приїхали вчасно). Все виглядає досить гарно з скрипалями та врочистою промовою тітоньки у червоній сукні. Але зовні головного РАКСу Львова навіть немає де свотографуватись, обдерті стіни і напів розбиті сходи (( шкода ((
    Як ви вже зрозуміли я писала про реєстрацію у РАКСі в окремо виділений день, який не співпадає з днем весілля(мається на увазі вінчання в церкві та весільна забава). Чому так варто робити? Щоб не перевантажувати і без того напружений день весілля. Якщо ви все заплануєте на один день, повірте, ви будете зайняті тільки тим, щоб попасти з точки А в точку В вчасно і у вас зовсім не буде часу на фото(( Саме тому ми розписувались за тиждень до весілля.

Фото Вадима Лози
Фото Вадима Лози

Окремо хочу звернути вашу увагу на одяг для цієї церемонії. Не зважаючи на те, що для багатьох людей вона звичайна формальність, варто все ж таки підібрати гарний одяг, щоб ви пасували одне одному. Ми, для прикладу, розписувались у вишиванках і всі хто були запрошені(включаючи фотографів) на нашу скромну церемонію теж були одягнуті у вишиванки, це створювало атмосферу свята )) Варто зробити невеличку фотосесію цього дня, щоб він вам запам'ятався )) Щодо молодої, то не варто нехтувати у цей день ні макіяжем, ні зачіскою у перукаря(можна поставитись до цього як до свого роду тренувань зачіски і макіяжу)))

Фото Вадима Лози
Фото Вадима Лози

    Перейдемо до наступного на сьогодні пункту обговорення - вінчання у церкві. Для мене це набагато відповідальніша і важливіша церемонія ніж реєстрація у РАКСі, адже ви даєте обіцянку один одному перед Богом... Кожен по-своєму ставиться до церковного шлюбу, для мене ж у весіллі - це найважливіший момент. Я по сьогодні згадую про нього із трепетом і завмиранням душі... Це не просто формальність, для цього потрібно бути готовим.
    Розкрию вам практичну сторону цієї церемонії. Мова йтиме про вінчання у греко-католицькій церкві, а отже дії, які вимагають передшлюбні приготування можуть дещо відрізнятись у інших конфесіях. Перш за все, вам треба зголоситись до обраної вами церкви, що ви саме тут хочете обвінчатись(це потрібно зробити бажано за три місяці до встановленої вами дати). Пройти невеликий курс передшлюбних занять(про час проведення вам повідомлять). Хочу зауважити, що не варто ставитись до цих занять, як до чогось нав'язаного, на них дають корисні поради і повірте вони зовсім не нудні, а цікаві. До такого висновку прийшов Андрій )) Оскільки він, як і більшість молодих людей, не сприймав цю ідею з інтузіазмом, але зараз каже, що ці кілька занять були цікавими і не скучними, і радить їх не прогулювати)) Чому? Тому, що тут дають поради з не тільки з церковної точки зору, а й психологічної і практичної. А можливо, нам повезло з священниками, які проводили заняття у церкві Св. Ольги і Єлизавети(колишній костел на Привокзальній).

    Ще одним з аспектів церковного шлюбу є документи, які потрібно подати перед вінчанням. Так, так і тут потрібні документи )) Це свідоцтво про хрещення(знаю, що колись такого не видавали, але його не проблема зробити, про як це зробити вам розкаже священник), дозвіл з парафії, до якої ви належите, свідоцтво про реєстрацію шлюбу у РАКСі і передшлюбна заява. Можливо, я забула ще про якісь документи, але це здається все )) Ще раз нагадаю(про це я писала у одному з попередніх постів, що вам не дадуть шлюб у періоди постів і тиждень після Великодня). Сюди вам теж не варто запізнюватись і нічого не забувати(обручки, рушник, свічки, хустину). Скажу лише що, якщо ви забажали обвінчатись у Домініканському соборі(я зараз пишу про Львів), то вам варто зголоситись не за три місяці, а десь за пів року, тому, що там велика черга (( не знаю чому, як на мене, то люди самі створюють ажіотаж. І майте на увазі, що, наприклад, у церкві Св. Юра разом з вами у той же час маже бути шлюб ще кількох пар ((
    Перед вінчанням вам потрібно посповідатись, щоб з чистим серцем і душею починати нове життя ) Уся церемонія займає близько сорока хвилин і молодій і дружкам варто бути пристойно одягненими )) що в нас час буває рідко ))

Фото Вадима Лози
Фото Вадима Лози

Це все на сьогодні. Вийшов якийсь практичний пост, хоча я не людина практик, я скоріше живу на емоціях ))
З радістю відповім на ваші питання)) і чекайте наступний пост про весільне меню і розваги для гостей ))

Немає коментарів:

Дописати коментар